Quantcast
Channel: Nieuws en blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 194

Baggertechniek - de natte bouwkuip

$
0
0

Een immense driedeks parkeergarage in aanbouw in de haven van Kopenhagen met het laagste punt op minstens tien meter beneden zeeniveau. Voor de aanleg van de in- en uitrit heeft de hoofdaannemer een splinternieuwe BBA dieselgedreven BA-C200S8 jetwaterpomp geïnstalleerd, die samen met de baggerdompelpomp op een efficiënte en veilige manier de natte bouwkuip op de juiste diepte brengt.

 

Hoe het werkt

Bij gevaar voor opbarsting – of in binnenstedelijk gebied waar werkruimte beperkt is – wordt vaak gekozen voor een ontgraving via een zogenoemde natte bouwkuip. Na het plaatsen van de damwanden wordt de bouwkuip gevuld met water om de door de ontgraving weggevallen gronddruk te compenseren. Het ontgravingsproces gebeurt verder onder water door gebruik te maken van een baggerdompelpomp die het slib wegpompt. Meestal is de grondstructuur hard en wordt een jetwaterpomp geïnstalleerd welke via spuitnozzles rond de baggerpomp onder hoge druk de bodem losspuit. Wanneer de bouwkuip op de juiste diepte is het onderwaterbeton worden aangebracht waardoor uiteindelijk een dichte droge bouwkuip ontstaat. 

 

BA-C200S8 – werkpunt 1000 m3/uur bij 10 bar

Voor dit project heeft BBA Pumps een BA-C200S8 hoog rendement pomp (82% op BEP)  samengebouwd met de schoonste Stage IV dieselmotor in zijn klasse, een Volvo Penta TAD1375VE met een AdBlue nabehandelingsysteem. De nieuwe geluidgedempte omkasting is voorzien van alle gemakken zoals afstandsbediening, werklampen, hijsvoorzieningen enz.

 

Het resultaat

Het is specialistisch werk, maar deze baggertechniek heeft veel voordelen. Inzet van grondverzetmachines is bijna overbodig, het project kan op deze manier veilig en snel afgerond worden waarbij de overlast voor het dagelijkse stadleven beperkt blijft. 

  Dieselgedreven hoge druk spuitpomp - BBA Pumps

 

Dieselgedreven BA-C200S8 jetwaterpomp

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 194